Acemi Mutfakta

Acemi Mutfakta

1 Kasım 2013 Cuma

Mercimek Köftesi

Sevgili Dostlar,

İnternette yeni ve lezzetli tariflerin peşinde koşarken enteresan bir site ile karşılaştım: http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar. Milli Eğitim Bakanlığı'nın Hayat Boyu Öğrenme başlığı altında yayınladığı modüler eğitim setleri var bu sitede. "Bahçecilik"ten, "Çocuk Gelişimi"ne, "Havacılık"tan "Plastik Teknolojisi"ne, "Müzik Aletleri" yapımından "Seramik ve Cam Teknolojisi"ne kadar 118 adet konu başlığı, her konu başlığı altında da eğitim setleri var ve bu kitapçıklara erişim serbest. 118 konu başlığından bir tanesi de "Yiyecek İçecek Hizmetleri" :) Alt başlıklar ise Aşçı, Barmen, Pastacı, Muhallebici, Pideci, Pizzacı vb. Alt başlıklara tıkladığınızda bu meslek sahiplerine, okullarda ne öğretiliyorsa ilgili konuların resimli ve evet tarifli :) kitapçıklarına ulaşabiliyorsunuz. Pastacı kreması nasıl yapılır, iyi pandispanya pişirmenin sırrı nedir okuyup öğreniyorsunuz :) Uluslararası mutfaklardaki soslar, besin öğeleri, hijyen, Türk mutfağından etler, çorbalar, mezeler vb konular detaylıca anlatılmış. Çeşitli ipuçları verilmiş. Ticari amaçla kullanılmadıktan sonra paylaşım serbest diye de not düşülmüş, ben de serbestçe paylaşıyorum :)

Malzemeler;
Kırmızı mercimek - 1 su bardağı
Su - 2 su bardağı
Köftelik bulgur - 1 su bardağından 2 cm eksik
Zeytinyağı - yarım su bardağı
Kuru soğan - 3 adet orta boy
Domates salçası - 2 çorba kaşığı tepeleme
Biber salçası - 1 çorba kaşığı
Kimyon - 1 tatlı kaşığı
Karabiber - 1 tatlı kaşığı
Acı pul biber - 1 tatlı kaşığı
Tuz - 1 tatlı kaşığı
Maydanoz - 1 demet
Taze soğan - 10 tane
Kıvırcık marul - 1

Yapılışı;
Mercimeği yıkayıp bir tencereye koyuyoruz, üzerine su ilave edip bir tutam da tuz ilave edip bir taşım kaynatıyoruz. ocağın altını kısıp mercimek suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Tencereyi ocaktan alır almaz içine bulguru ilave ediyoruz ve biraz karıştırıp tencerenin kapağını kapatıyoruz. Kuru soğanları robottaa ya da elde kıyıyoruz 10 dakika zeytinyağında pembeleştiriyor ve salçasını da ilave edip, 1-2 dakika kaşıkla çeviriyoruz. Biber salçasını da ekledikten sonra ocağın altını kapatıyoruz. Soğanlı, salçalı sos ve bulgurlu mercimek soğuyunca ikisini birbirine karıştıryoruz, baharatlarını da ilave edip yoğuruyoruz. Kıyılmış maydanoz ve yeşil soğanları da kabımıza ilave edip bir kez daha yoğuruyoruz. Elimizle köftelere şekil veriyoruz. Servis aşamasında dilerseniz marul ile birlikte servis edebilirsiniz.

Afiyetle kalın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder