Acemi Mutfakta

Acemi Mutfakta

6 Ağustos 2013 Salı

Bayram Klasiği : Diyarbakır Çöreği

Sevgili dostlar, evlerde bayram telaşının yaşandığı zamanlara özenip bu bayram öncesinde eşimin memleketine has bir tarifi denemeye karar verdim; "Diyarbakır Çöreği". Diyarbakır'ın asırlık geleneği olan bu lezzetli çöreğin tarifini ve denememin sonucunu yazının devamında görebilirsiniz :) (kaynak: http://hayatmuhendisiyim.blogspot.com/2013/02/diyarbakr-coregi-tarifi.html)

Siz sormadan söyleyeyim, çörekler, Fenerbahçe'nin Salzburg'u 3-1 yendiği maçtan sonra coşkulu bir şekilde ve acıkmış olarak eve dönen eşim tarafından test edildi ve onaylandı :))

Malzemeler;

Un - 1 kg
Ilık Süt - 1/2 lt
Sıvı Yağ - 1 su bardağı
Margarin - 1 paket
Mahlep - 2 çay kaşığı
Mayana - 1 Çay kaşığı (ben kullanmadım)
Çörekotu - 1 avuç
Yaş Hamur Mayası - 1 paket
Toz Şeker - 1 yemek kaşığı
Tuz - 1 tatlı kaşığı
Yumurta Sarısı

Yapılışı;

Bir kabın içerisine ılık sütü koyup üzerine şeker ve yaş hamur mayasını ekliyoruz ve karışımın mayalanmasını bekliyoruz. Ayrı bir kap içerisinde un, margarin, mahlep, mayana, çörekotu ve tuzu karıştırıyoruz. Karıştırdıktan sonra ortasını açarak mayalanmış sütü ekliyoruz ve hamur kıvam alana kadar malzemeleri karıştırmaya ve yoğurmaya başlıyoruz. Hamur kendini toparlamaya başladığında sıvı yağı ekliyoruz ve biraz daha yoğuruyoruz. Hamurumuz kulak memesinden daha yumuşak kıvama gelince dinlenmesi ve biraz da kabarması için yarım saat üzeri kapalı bir şekilde sıcak bir yerde bekletiyoruz. Yarım saatin sonunda hamurumuzdan kopardığımız parçalara şekil veriyoruz. Tepsimize dizdiğimiz çörek adayı hamurlarımızın üzerine yumurta sarısı sürüp tepsiyi fırına veriyoruz. 200 dereceye ayarlı fırında çöreklerimizin üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.

not: Çöreklerimi yaparken yaş yerine instant maya kullandım ve tüm malzemelerin yarım ölçüsü ile bir tepsi çörek pişirdim :)

Afiyet olsun :)


2 yorum:

  1. çok guzel gorunuyor elınıze saglık bana da beklerım emekkafee.blogspot.com

    YanıtlaSil