Acemi Mutfakta

Acemi Mutfakta

18 Ekim 2013 Cuma

Pekmezli Kara Kabak Tatlısı

Sevgili Dostlar,

Sonbaharda yeşil, sarı, kırmızı renklerin ağaç yapraklarındaki dansının en güzel seyredilebileceği yerlerin başında gelen Bolu'daydım, bir kaç gün önce. Bayram tatilini fırsat bilip dostlarla, gezmesi, görmesi, yemesi içmesi bol bir gezi yaptık. Bol bol fotoğraf çektim :) Kaldığımız otel (www.hotelyurdaer.com) Bolu'da Mutfak Sanat Merkezi olarak geçiyor aynı zamanda. Otelin 1938 yılından beri faaliyet gösteren restaurantında (www.hasimrestaurant.com) Osmanlı Mutfağı'nın yemekleri sunuluyor. Menü çok zengin ve inanın her yemeği tatmak istiyorsunuz :) Et yemekleri, dolmalar, Bolu'ya has yemekler, mezeler, şerbetler ve tabii ki tatlılar :) Benim favorim "vişneli yaprak sarma" ve "kara kabak tatlısı"ydı. Tabii tatmakla kalmadık ve düştük kara kabağın peşine ve İstanbul'a 9,5 kg.luk kocaman bir kara kabak ile döndük :)

Kara kabak, bildiğimiz balkabağına göre daha yuvarlak, rengi koyu yeşil, içi ise daha lifli, daha sulu ve daha az şekerli. Karadeniz'e has bir kabak çeşidi olan kara kabak ile değişik tarifler yapmak mümkün, araştırmalarım sonucunda kara kabak ile tatlısı dışında kara kabak çorbası, kara kabak böreği, kara kabak kızartması, kıymalı kara kabak yemeği, bulgurlu kara kabak yemeği ve kara kabak kavurması yapılabildiğini öğrendim. Sizlerle paylaşacağım tarif ise pekmez ile pişirilen ve kaşık ile yenilen kara kabak tatlısı. Kara kabak tatlısı sütlü olarak da yapılabiliyor, onu da önümüzdeki günlerde deneyeceğim, sonucu size de yazarım :)

(kaynak: http://www.tuzekmek.com/kara-kabak)

Malzemeler;
Kara kabak - 1 orta boy
Toz şeker - 2 su bardağı
Üzüm pekmezi - 2 su bardağı
Su - 1 su bardağı

Yapılışı;
Kabağı yıkayıp kabuklarını soymadan uygun büyüklükte dilimliyoruz. Kabağın iç kısmındaki çekirdekli kısmı temizliyoruz. Büyük ve derin bir tencereye kabakları, kabukları tencerenin tabanına değecek şekilde diziyoruz ve üzerlerine şeker serpip tencerenin kapağını da kapattıktan sonra bir gece bu şekilde bekletiyoruz. Ertesi gün kabağımızın sulanmış olacağını göreceğiz. Üzerine de bir su bardağı su ile karıştırdığımız pekmezi gezdirip önce harlı ateşte sonra da orta ateşte yumuşayana kadar pişiriyoruz. Kabakların pişmesine yakın etli kısımları tencerenin dibine gelecek şekilde kabakları çeviriyoruz. Böylelikle kabağımızın etli kısmı da pekmezi iyice çekmiş olacak. Tatlımızı soğuk olarak ve pekmezli sosu üzerine gezdirerek isterseniz de tahin ilavesi ile servis ediyoruz.

Afiyetle kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder