Acemi Mutfakta

Acemi Mutfakta

10 Eylül 2013 Salı

Manisa Kebabı

Sevgili Dostlar,

Mideniz kadar gözünüze de bayram ettirecek bir tarif paylaşacağım sizinle. Hele kebabı kestiğinizde içinden çıkan duman yok mu :) Yapımı teferruatlı gibi gelse de aslında pratik bir tarif. Düdüklü tencere sağolsun :) (kaynak: www.mucizelezzetler.com)

Manisa Kebabı'nın geç­mi­şi 1900’lü yıl­la­rın ba­şı­na kadar gidiyor, meğer ilk ola­rak Mı­sır’dan ge­len bir us­ta ta­ra­fın­dan ya­pıl­mış. Aslen da­na ve ku­zu eti­nin ka­rı­şı­mı ile kö­mür ate­şin­de ya­pı­lan bu ke­bap, uzun yıl­lar ku­şak­tan ku­şa­ğa lez­ze­ti­ni de­vam et­tir­egelmiş.

Malzemeler;
Tereyağı - 6 çorba kaşığı (ben sıvıyağ kullandım)
Kuşbaşı kuzu eti - 300 gr
Orta Boy Soğan - 2 adet
Havuç - 2 adet (hazır garnitür kullanabilirsiniz)
Patates - 3 Adet (hazır garnitür kullanabilirsiniz)
Mantar - 400 gr
Kuru fesleğen - 1 çay kaşığı
Sıcak Su - 2 Su bardağı
Tuz, Karabiber

Krep için;
Yumurta - 3 adet
Süt - 1.5 litre
Un - 3.5 su bardağı
Kabartma Tozu - 1 paket

Üzeri için;
Kaşar peyniri
Domates - 3 adet
Sivri biber - 8-10 Adet


Yapılışı;
Soğanları piyazlık doğruyoruz. Patatesleri küp küp, havuçları ise halka halka doğruyoruz. Mantarları dörde bölüyoruz. Eti ve doğranmış soğanları, etler suyunu bırakıp çekene kadar yağda kavuruyoruz. Etin suyunu çekmesine yakın fesleğeni ekliyoruz. Havuçları ekleyerek 3–4 dakika daha karıştırarak kavuruyoruz. Patatesi ve mantarı ekleyerek pişirmeye devam ediyoruz. 2 su bardağı sıcak suyu ilave ediyor ve kapağı kapalı olarak kısık ateşte etler yumuşayana kadar pişiriyoruz. (Ben eti mantar ile birlikte düdüklüde pişirdim, hazır garnitür olarak yararlandığım havuç ve patatesleri ise sonra ekledim) En son tuz ve karabiberi ilave ediyoruz. Kapağı kapalı olarak ılınmaya bırakıyoruz ve krepleri hazırlamaya başlıyoruz. Tüm krep malzemesini derin bir kapta çırpıyoruz. Tavayı sıvı yağ ile yağlayıp yağı kızdırıyoruz. Krep hamurundan küçük bir kepçe kadar alıp tavaya döküyoruz. Tavayı sağa sola döndürerek hamuru tavaya yayıyoruz. Bir yüzü delik delik olunca spatula yardımı ile tersini çevirip pişiriyoruz. Bütün krepleri pişirdikten sonra kreplerden birini çukur bir kaseye yerleştiriyor ve kenarlarını dışarı sarkıtıyoruz. Kebaptan bir kepçe kadar alıp krebin ortasına koyuyor ve bohça gibi kapatarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine ters çeviriyoruz. Tüm kreplere aynı işlemi yaptıktan sonra her birinin üzerine kaşar peyniri koyuyoruz. (Ben dilimlenmiş kaşar kullandım) Domatesleri ve biberleri dilimliyor ve her krebin üstüne birer adet koyarak kürdan ile tutturuyoruz. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, kaşar peynirler eriyene kadar pişiriyoruz.




Afiyetle kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder