Acemi Mutfakta

Acemi Mutfakta

5 Ekim 2013 Cumartesi

Tarte Tatin

Sevgili Dostlar,

Farzedelim ki elinizde fazla elmalar var ve diyorsunuz ki ne yapsam da bu elmaları tatlı tatlı yesem. O zaman haydi gelin bu tarife bir bakalım. Zorluk derecesi orta seviyede, basit diyerek sizi kandırmayacağım :) Ama yaklaşık bir saatin sonunda miss gibi kokan, ısırdığınızda ağzınızda dağılan, elmaları yumuşacık ve sulu sulu kalmış, enfes bir tatlı hazırlamış olacaksınız. (kaynak: Altın Kitap Serisi)


Malzemeler;
Toz şeker - 100 gr
Soğuk su - 1 yemek kaşığı
Esmer şeker - 250 gr (ben daha az miktarda tozşeker kullandım, siz esmer kullanın)
Tereyağı - 125 gr
Elma - 6 adet

Tatlı turta hamuru;
Un - 250 gr
Toz şeker - 65 gr
Tuz - 1/2 çay kaşığı
Soğuk tereyağı - 125 gr
Yumurta - 1 adet
Krema - 2 yemek kaşığı

Yapılışı;
Gelin önce tart hamurumuzu hazırlayalım. Önce un, şeker ve tuzu karıştırıyoruz. Küp küp yapılmış teyerağını içine ekliyoruz. Spatula veya bıçak ile karıştırıyoruz. Hamur iri pütürlü bir kıvama geliyor. Yumurta ve kremayı çırparak karıştırıyoruz. İçine tereyağlı unlu karışımı ekleyip tahta kaşıkla karıştırıyoruz. (Bu noktada elle de yoğurmam gerekti ancak ne kadar az el teması o kadar gevrek bir turta) Hamuru streç film üzerine alıp bastırarak 18 cm çapında bir daire şeklini veriyoruz. Sonra da streç filme sararak 30 dk buzdolabında bekletiyoruz.

Hamurumuz dinlenirken, biz toz şeker ve suyu bir tencereye alarak, kısık ateşte karamelize ediyoruz. Karamelize olunca yuvarlak bir kek kalıbına döküp yayıyoruz. (dikkat : karamel fırına akmasın, önleminizi alın) Üzerine 1 yemek kaşığı esmer şeker serpiyoruz. Tereyağını da parçalar halinde içine atıyoruz. Elmaların kabuklarını soyup çekirdeklerini temizledikten sonra dörde bölüyor ve bu iri parçaları kek kalıbına diziyoruz. Üzerlerine de kalan esmer şekerleri serpiştiriyoruz.

30 dk'lık dinlenme süresi dolunca, hamuru temiz bir tezgaha alıp her iki tarafını da unladıktan sonra genişletmeye başlıyoruz. 23 cm çapında bir daire oluşacak şekilde açmamız kafi. Hamuru, elmaların üzerine kapatıyoruz ve hamurun kenarlarından bastırarak kapanmasını sağlıyoruz. Kalıbı, 180 derecede önceden ısıttığımız fırına veriyoruz ve tatlımızı, üzeri altın rengini alana kadar 40-45 dakika kadar pişiriyoruz. Pişince servis tabağına tersyüz ediyor ve biraz soğuduktan sonra ılık olarak servis ediyoruz.

Afiyetle kalın.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder