Acemi Mutfakta

Acemi Mutfakta

8 Ekim 2013 Salı

Karatay'ın Pastırmalı Yumurtası

Sevgili Dostlar,

Besleyici ve sağlıklı bir yemek yemek istiyorsunuz ama çok da zahmetli olmasın şipşak hazırlayayım diyorsanız, şimdi paylaşacağım tarif tam size göre. Beyler sizin de gözünüz burada olsun :) (kaynak: Karatay Mutfağı Kitabı)

Prof. Dr. Canan Karatay'ın "Karatay Mutfağı" isimli kitabında "Kalhavltı, Yumurtalı Lezzetler, Salatalar ve Mezeler, Çorbalar, Ot ve Sebze Yemekleri, Et ve Sakatat Yemekleri, Balık Yemekleri, Baklagiller, Pilavlar, Dolmalar ve Köfteler, Sağlıklı Küçük Kaçamaklar, Çaylar" kategorileri altında çeşitli tarifler verilmiş. Şimdi tarifini paylaşacağım lezzet bu kitaptan.

Malzemeler;
Yumurta - 4 adet
Kuru soğan - 2 adet
Domates - 2 adet
Pastırma - 100 gr
Su - 1 çay bardağı
Üzüm sirkesi - 1 yemek kaşığı
Tereyağı - 1 yemek kaşığı
Kristal kayatuzu
Karabiber

Yapılışı;
Öncelikle soğanları soyup piyazlık yani ince ince doğruyoruz. Domatesleri de soyup küp küp doğruyoruz. Pastırma dilimlerini çemenli ya da çemensiz olarak 4 parçaya ayırıyoruz. Genişçe bir tavaya yağı koyup eritiyoruz, soğan ve pastırmaları ekleyip 3 dk soteliyoruz. Domatesleri de ekleyip 2 dk daha soteliyoruz. Suya sirkeyi karıştırıp tavaya döküyoruz. Tavamızın kapağını kapatıp kaynamaya bırakıyoruz. Kaynadıktan sonra 5 dk daha pişiriyoruz. Ardından tuz ve karabiber serpip tavanın içine 4 havuz açıyoruz ve her bir havuza bir yumurta kırıyoruz. Tavanın kapağını tekrar kapatıp yumurtanın akları beyazlaşıncaya kadar yemeğimizi pişirip sıcak sıcak servis yapıyoruz.

Ben, yemeği üzerine 1 tatlı kaşığı zeytinyağı gezdirdiğim ve biberiye serpiştirdiğim söğüş domates ve çarliston biber ile servis ettim.

Afiyetle kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder