Acemi Mutfakta

Acemi Mutfakta

31 Ağustos 2013 Cumartesi

Çikolata Soslu Profiterol

Sevgili Dostlar,

Profiterol deyince Beyoğlu İnci Pastanesi'nin profiterolünün ve annemin yılbaşı menüsünün değişmez tatlısı olarak yaptığı profiterolün üzerine tanımam. Ama madem ki acemiyim, ben de deneyebilirim dedim :)
(kaynak: Sahrap Soysal "Sevgilim, Akşama Ne Pişirdin?")


Malzemeler;
Margarin - 125 gr
Su - 2 su bardağı
Tozşeker - 2 tatlı kaşığı
Tuz - 1 çay kaşığı
Un - 2,5 su bardağı
Yumurta - 3 adet

Kreması için;
Süt - 1 su bardağı
Un - 1 yemek kaşığı
Tozşeker - 1 yemek kaşığı
Margarin - 25 gr

Çikolata Sosu için;
Su - 2 su bardağı
Süt - 1 su bardağı
Un - 1 yemek kaşığı tepeleme
Tozşeker - 5 yemek kaşığı
Kakao - 4 yemek kaşığı tepeleme

Yapılışı;
Margarini, suyu, tozşekeri ve tuzu orta boy bir tencerede orta ateşte kaynayıncaya kadar pişiriyoruz. Kaynamaya başlar başlamaz altını kısıp unu azar azar ilave ediyor ve tahta kaşıkla sürekli karıştırıyoruz. Bir süre sonra un suyu çekerek katılaşmaya ve toplanmaya başlayacak. Hamur toplanmaya başlayınca tencereyi ateşten alıyor ve soğumaya bırakıyoruz. Hamur soğuyunca yumurtaları teker teker içine kırıyoruz, dikkat her yumurtayı kırdıktan sonra hamuru yoğuruyor ve yumurtayı iyice hamura yediriyoruz. Tüm yumurtaları aynı şekilde hamura yedirdikten sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz. Elimizi yağlarsak yuvarlamak daha kolay oluyor. Hazırladığımız mini hamurları yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye diziyor ve 5 dk önceden 200 derecede ısıttığımız fırında 30 dakika pişirip çıkarıyoruz. Fırından aldığımız hamurların ortalarını bıçakla ayırıyoruz, (kendiliğinden ayrık gibi oluyor zaten). Hamur toplarını fırının kapağı açık olarak fırının içinde soğumaya bırakıyoruz. Bu esnada boş durmuyor ve içinin kremasını hazırlıyoruz. Yağ, süt, un ve şekeri ufak bir tencereye koyuyoruz ve kısık ateşte sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişiriyoruz. Koyulaşmaya başlayınca ocaktan alıp soğumaya bırakıyor ve arada karıştırarak soğumasını hızlandırıyoruz. Kremamız da hamur toplarımız gibi soğuyunca kremadan bir çay kaşığı alıp bir hamur topunun içine koyuyoruz. Bu şekilde tüm topların içini krema ile dolduruyoruz. Sıra geldi çikolata sosuna. Su, süt, un, şeker ve kakaoyu koyup kısık ateşte sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Kaynayıp sos kıvamına gelince ocaktan alıyor ve mikserin yüksek devri ile 2-3 dakika çırparak ılıtıyoruz. İçi kremalı hamur toplarımızın üzerine ılık çikolata sosunu gezdiriyor ve servis ediyoruz.

Hamurun hazırlanma aşamasında hernekadar orjinal tarifte hamur toplanmaya başlayınca ateşten alın diyorsa da hamurun bir miktar kavrulmasının daha iyi olacağını öğrendim. Yoksa hamurlar ilk gün un kokuyor. Gerçi, ikramımı yaptığım ertesi gün kokudan eser kalmamıştı :) Bir tavsiye, hamur toplarını minik minik yapın nasılsa kabarıyorlar. Krema için ben iki ölçü yaptım ancak yetti :) Çikolata sosu için de hazır sos kullandım.

Afiyetle kalın :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder