Acemi Mutfakta

Acemi Mutfakta

14 Ağustos 2013 Çarşamba

Damla Sakızlı Bademli Kurabiye

Sevgili Dostlar,

Yaz tatilinde gittiğimiz Bodrum Turgutreis'te dolaşırken çarşı içinde bir dükkan gözüme çarptı, "Cıngıloğlu Gurme Şarküteri" meğer meşhurmuş, kahvaltı müdavimleri varmış :) Envai çeşit reçel, boy boy zeytinyağı ve mis gibi zeytinler raflarda sergileniyordu. Pek tabii İstanbul'a bir miktar alışveriş yapmadan dönmedik :) Ne zamandır aklımda olan Sakız Reçeli'ni de "Sakız Macunu" olarak bu dükkanda buldum ve kaçırmadım. (http://www.cingiloglu.com.tr/)

Damla Sakızı'nın faydası say say bitmiyor, M.Ö. 2. yüzyılda, Antik Roma'nın en önemli hekimlerinden Bergamalı Galenus, doğal damla sakızının kanın durumunu düzenlemek için yararlı olduğunu ve bronşiti tedavi ettiğini söylemiş.. Damla sakızı, mide rahatsızlıklarına, bronşlara, astıma, diş problemlerine iyi geliyormuş.

Damla Sakızı'nın değişik kullanımları da varmış meğer, damla sakızlı Türk kahvesi malumumdu ama "Sakız Adası Usulü Türk Kahvesi İçimi" benim için yeni :) Nasıl mı? Önce Türk kahvenizi herzamanki gibi pişiriyorsunuz, yanına kısa bardaklarda ikram etmek üzere soğuk su hazırlıyorsunuz. Sakız Macunu'nu bir çay kaşığına dolayıp bardağın içine kaşıkla birlikte bırakıyorsunuz. Kahveleriniz piştiğinde, içinde bir çay kaşığına sarılmış sakız macunu olan soğuk suları kahvelerin yanında ikram ediyorsunuz. Şimdi misafirlere ne yapmak düşüyor; önce çay kaşığıyla sakız macunlarını soğuk sudan çıkaracaklar ve damaklarına bir parça sakız macunu yapıştıracaklar. Sonra bir yudum kahvelerinden alıp üzerine su içecekler. :) Bir başka yöntem de kahvenizi içtikten sonra bir çay kaşığı macunu ağzınıza alıp üstüne de soğuk su içmek :) Biz eşimle ikincisini denedik, sıcak kahve, ferahlatan sakız ve soğuk su birbirini çok güzel tamamladı :)

Vee sırada damla sakızlı bademli kurabiye tarifimiz var;
(kaynak: http://www.mutfak79.com/)

Malzemeler:
Un - 600 gr
Pudra şekeri - 200 gr pudra şekeri
Tereyağı - 360 gr (oda sıcaklığında)
Damla sakızı - 2 tatlı kaşığı
Çekilmiş badem - 30 gr
Çiğ badem - (her bir kurabiyenin içine bir tane koyacak sayıda)

üzeri için
Pudra şekeri - 1/3 su bardağı

Yapılışı;
Unu, pudra şekerini ve çekilmiş bademi bir kap içerisinde harmanlıyoruz. Tereyağını çırparak yumuşatıyor ve içine unlu karışımı ekleyip iyice karıştırıyor ve yoğuruyoruz. Hamurumuz top haline geldiğinde her bir kurabiye için hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizle yuvarladıktan sonra avucumuzla bastırarak düzlüyoruz. Düz bir yuvarlak haline getirdiğimiz hamurun ortasına bir adet badem koyarak kurabiyenin bir yarısı diğer yarısının üzerine gelecek şekilde tek taraflı olarak kapatıyoruz, kurabiyenin çatlayan kısımları olacak endişelenmiyor ve elimizle düzeltiyoruz. Düzeliyor :)Kurabiye adayı hamurları yağlı kağıt serdiğimiz tepsinin üzerine dizerek fırına veriyoruz. Yaklaşık 35 dakika, önceden 150 derecede ısıtılmış fırında, pişiriyoruz, süre değişebilir kurabiyelerin rengi çok dönmemeli. Nitekim ben 5 dk kadar süreyi aştım :( Kurabiyeler piştikten sonra fırından alıyor ve soğuyunca üzerlerine pudra şekeri serpiyoruz.

Afiyet olsun :)







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder