Acemi Mutfakta

Acemi Mutfakta

25 Mart 2014 Salı

Kuru Börülce Salatası

Sevgili Dostlar,

Sofranızda alternatif bir salataya yer vermek isterseniz "börülce" size bu fırsatı verecek derim :)

kaynak: (http://cahidejibek.com)

İnternet gurusu der ki;
"Ortalama 100 gr. kuru börülcenin içerdiği önemli besin değerleri şunlardır: 343 kalori 22.8 gr. protein: 20 gr. karbonhidrat: 0 kolesterol; 1,5 gr. yağ; 2 gr. lif: 138 mgr. fosfor: 74 mgr. kalsiyum; 5.8 mgr. demir; 6,7 mgr. sodyum; 260 mgr. potasyum: 30 IU A vitamini; 1.05 mgr. B1 vitamini: 0,21 mgr. B2 vitamini ve 2.2 mgr. B3 vitamini. Tüm baklagiller gibi börülce de kandaki yüksek kolesterol düzeyini düşürür. İçerdiği yüksek lif oranıyla kandaki ensülin ve şekeri düzene sokar, bu nedenle şeker hastaları için iyi bir besin oluşturur. Aynı nedenle pekliğe (kabızlığa) hemoroite ve diğer bazı kalınbağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir. Demir minerali yönünden zengin bir besin olduğu için kansızlığa da iyi gelir. Potasyum yönünden zengin olduğundan, yüksek tansiyonu düşürür."


Malzemeler:

Kuru börülce - 5 çay bardağı
Domates - 2 adet domates
Kıvırcık marul - 3 yaprak
Dereotu - 1/2 demet
maydanoz - 1/2 demet
Mor soğan - 1 orta boy (veya 3 dal taze soğan)
Nar ekşisi - 1 tatlı kaşığı
Limon suyu - 1 yemek kaşığı
Tuz
Zeytinyağı

Yapılışı:

Börülceyi yıkayıp üzerine su ekleyip 2 saat kadar bekletiyoruz. Suyunu süzüp 20-25 dk kadar haşlıyoruz. Sonra suyunu süzüp üzerine soğuk su gezdiriyoruz. Domates, marul, maydanoz, dereotu ve soğanı istediğimiz büyüklükte doğrayıp börülceye ekliyoruz. Yağı, tuzu ve nar ekşisini de ekleyip karıştırıyoruz.

Afiyetle kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder