Acemi Mutfakta

Acemi Mutfakta

11 Eylül 2013 Çarşamba

Hünnap Reçeli

Sevgili Dostlar,

Kolesterol ve lipid düşürücü olarak da kullanılan bir meyveden bahsedeceğim sizlere: "Hünnap". Dışı iğdeye benzeyen bu meyvenin içi sanki minyatür bir elma gibi :) Hünnap meyvesi, meyve olarak da tüketilebileceği gibi bitkisi çay olarak içilebiliyor, meyvesinin reçeli de yapılabiliyor. Marketlerde bu mevsimde satılmaya başlanan hünnabın reçelini denedim. Bakın sonuç nasıl oldu :) (kaynak: www.oktayustamtarifi.com)

Hünnap ile ilgili internette rastladığım bazı bilgiler:
"Kuzey Afrika ve Suriye’den Hindistan'a ve Çin'e yayıldığı düşünülmektedir. Ülkemizde, Marmara, Batı ve Güney Anadolu’da bulunmaktadır. Ayrıca Doğu Karadeniz'de ve özellikle Çoruh Vadisi Havzası'nda değişik türleri görülmektedir. Hünnap kanı temizliyor, vücuda rahatlık veriyor. Şeker hastalığına karşı faydalı, yüksek tansiyona iyi geliyor. Nezle ve soğuk algınlığına faydalı. Hünnabın kolestrol ve trigliserit düşürücü faydası var. Hünnap yemişi ve hünnap suyu kalp damar hastalıklarına da iyi geliyor."


Malzemeler;
Hünnap meyvesi - 300 gr (18-20 adet)
Toz şeker - 2 su bardağı
Su - 1.5 su bardağı
Limon suyu - 3 damla

Yapılışı;
Hünnap meyvelerini yıkayıp kabuklarını soyuyor ve küçük küçük doğruyoruz. Doğradığımız meyveleri reçeli kaynatacağımız tencereye alıyor ve üzerine toz şeker dökerek sulanması için bir gece bekliyoruz. Ertesi gün, sulanan meyvelerin üzerine su ekleyerek orta ateşte kıvamı koyulaşıncaya kadar karıştırarak kaynatıyoruz. Ocaktan almadan 2-3 dakika önce limonu sıkıyoruz. Reçel istediğimiz kıvama gelince ateşten alıyoruz. Sıcakken kavanozlara döküp soğuyunca kapağını sıkıca kapatıyoruz.

Afiyetle kalın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder