Acemi Mutfakta

Acemi Mutfakta

19 Şubat 2014 Çarşamba

Etli Pazı Sarması

Sevgili Dostlar,

Kış mevsiminin lezzetli sebzelerinden pazı ile yapabileceğiniz, değişik bir iç malzemeli tarif paylaşacağım sizlerle. Şunu da ekleyeyim ki pazı sarması yapmak, yaprak sarması yapmaya kıyasla oldukça pratik :)

(Kaynak: http://sahrapsoysal.com/)

Malzemeler:
Pazı yaprağı - 20-25 adet

İç harcı için;
Orta yağlı dana kıyma - 1/2 kg
Pirinç - 1 Türk kahvesi fincanı
İnce köftelik bulgur - 1 Türk kahvesi fincanı
Orta boy kuru soğan - 2 adet
Domates salçası - 1 yemek kaşığı
Biber salçası - 2 tatlı kaşığı
Tuz - 2 çay kaşığı
Karabiber - 2 çay kaşığı (kullanmadım)
Kimyon - 1 çay kaşığı
Zeytinyağı - 6 yemek kaşığı
Kuru nane - 1 yemek kaşığı
Sarımsak - 2-3 diş (ben kullanmadım)
Dereotu - 1/2 demet
Maydanoz - 1/2 demet
Ilık su - 1 su bardağı

Sos için;
Sıcak su - 3 su bardağı
Domates salçası - 4 tatlı kaşığı
Zeytinyağı - 4 yemek kaşığı

Yapılışı:
Öncelikle dolma harcını hazırlamak için; kıymayı derin bir kaba koyuyoruz. İyice yıkayıp süzdüğünüz pirinç ve bulguru üzerine ekleyip incecik yemeklik doğradığımız kuru soğanları ilave ediyoruz. Domates salçasını ve biber salçasını üzerine aktarıp tuz, karabiber, kimyon ve kuru naneyi serpiyoruz. Üzerine zeytinyağı ve dövülmüş sarmısakları aktarıp 3 dk kadar yoğurduktan sonra ılık suyu da katıp tekrar yoğuruyoruz. İncecik kıydığımız dereotu ile maydanozu da ilave edip tekrar karıştırıyoruz. Hazırladığımız kıymalı harcı bir kenarda bekletiyoruz. Diğer taraftan, dolmanın sosunu hazırlamak için; sıcak su, domates salçası ve zeytinyağını derin bir kapta karıştırıyoruz. Pazı yapraklarını iyice yıkadıktan sonra sapını kesip başka bir yemek için saklıyoruz. Derin bir kaba koyduğumuz yaprakların üzerine kaynar su gezdirerek yumuşamasını sağlıyoruz. Süzgece boşaltarak suyunu süzdükten sonra yaprakların orta kısmındaki damarları çıkarıp yaprakları ikiye ayırıyoruz. Yaprakları parlak kısımları alta gelecek şekilde mutfak tezgahına yerleştiriyoruz. Geniş kenarlarına yarım yemek kaşığı kadar kıymalı harçtan koyup kenarlarını içeriye doğru katlayarak rulo yapıyoruz. Tüm pazı yapraklarına aynı işlemi uyguluyoruz. Hazırladığımız dolmaları geniş bir teflon tencereye yan yana ve üst üste yerleştiriyoruz. Hazırladığımız salçalı sosu dolmaların üzerine gezdirip düz bir porselen tabakla üzerlerini kapatıyoruz. Sarmaları orta ısılı ateşte, kaynayıncaya kadar pişiriyoruz. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp kısık ateşte 25 dk kadar daha pişirdikten sonra ocaktan alıyoruz. Sıcak sıcak servise sunuyoruz. İsterseniz dolmanın üzerine sarmısaklı yoğurt gezdirebilir ve lezzetini arttırabilirsiniz. (Bu dolma içi ile kara lahana, asma yaprağı dolması da yapabilirsiniz.)

Afiyetle kalın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder