Acemi Mutfakta

Acemi Mutfakta

7 Nisan 2014 Pazartesi

Balzamik Soslu Sebzeli Köfte

Sevgili Dostlar,

Bir köfte tarifi daha.. Ve evet misafirlerinize ikram edebileceğiniz görsellik ve lezzette. Yapımı normal köfteden biraz daha oyuncaklı ama denemenize değecek :) Köftelerin üzerine sürülen sos hafif tatlı çok hoş bir lezzet katıyor köftelere. Misafirlerim hem lezzetli hem de hafif bir yemek olduğunu belirttiler :) O yüzden bekletmeden tarifi paylaşıyorum :)

(kaynak: www.tumayinmutfagi.com)

Malzemeler (6 Kişilik):
Köfte için;
Yağsız kıyma - 300 gr
Kuru soğan - 1 adet
Yumurta - 1 adet
Bayat ekmek içi - 3 dilim (ya da 4 yemek kaşığı galeta unu)
Maydanoz - 10 dal
Sarımsak - 1 diş
Tuz
Karabiber

Köfteye katmak için;
Kuru soğan - 1 adet
Zeytinyağı - 3 yemek kaşığı
Sarı dolmalık biber - 1 adet büyük
Kırmızı dolmalık biber - 1 adet büyük
Yeşil çarliston biber - 1 adet büyük
Sarımsak - 4 diş (ben kullanmadım)
Fesleğen - 1/2 tatlı kaşığı (ben kullanmadım)
Kekik - 1/2 tatlı kaşığı
Rezene - 1/2 tatlı kaşığı (ben kullanmadım)
Tuz
Karabiber

Üstü için;
Ketçap - 1/2 su bardağı
Balzamik sirke

Yapılışı:
Öncelikle köfteye katılacak malzemeleri hazırlamak için sarı, kırmızı ve yeşilbiberi tavla zarı büyüklüğünde doğruyoruz. Genişçe bir tavaya zeytinyağını koyup yemeklik doğradığımız soğanları ekleyip yumuşayana kadar kavuruyoruz. Doğradığımız biberleri de ekleyip 5 dk kadar daha, yumuşayana kadar kavurmaya devam ediyoruz. Kekik, rezene, fesleğen, sarımsak, tuz ve karabiberi de ilave edip 2 dk kadar kavurup ocaktan alıyoruz.

Köfte için kıymayı yoğurma kabına alıyoruz. Üzerine rendelenmiş soğanı, sarımsağı, ekmek içlerini (ya da galeta ununu), doğranmış maydanozları, yumurtayı, tuz ve karabiberi ekleyip yoğuruyoruz. Kenara aldığımız biberli karışımı da köfteye katıp iyice yoğuruyoruz. Bir çorba kepçesi yardımı ile karışımımızdan bir kepçe alıp elimizde yuvarlayıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsimize diziyoruz. Bu ölçülerden 6 adet yuvarlak top köfte çıkıyor. Ben iki ölçü pişirdim. Köftelerin üzerine sürmek için bir bardağın içine ketçapı koyup balsamik sirke ile seyreltiyoruz. Silikon fırça ile köftelerin üzerine sürüyoruz. Önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında üzerleri kızarıncaya kadar yaklaşık 35-40 dk pişiriyoruz.

Afiyetle kalın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder