Sevgili Dostlar,
Ayvanın en güzel hali tatlısı bence :) Mevsimine göre kaymaklı dondurma ya da kaymak ile ikram edildiğinde tatlısı da hafifler her tadımda.. Ayva tatlısından mükemmel sonuç elde etmek için ayvaların seçimi mühim. Sünger gibi olan ayvaların pişme esnasında eriyip dağılması pek mümkün. Bu nedenle bu tatlıyı en iyisi siz sonbaharda ayvanın yeni yeni çıktığı dönemde yapın :)
(kaynak: http://anneeligibireyhan.blogspot.com/)
Malzemeler;
Ayva - 3 adet
Toz şeker - 2 su bardağı (bence 1,5 bardak yeterli)
Karanfil - 2 adet
Tarçın Çubuğu - 1 adet
Su
Kaymak
Yapılışı;
Öncelikle ayvaları yıkayıp kabuklarını soyuyoruz. Ayvaları enlemesine ikiye bölüp çekirdek yuvalarını çıkartıyoruz. Ayvanın kabuğunu ve çekirdeklerini pişirme esnasında renk vermesi için kullanacağız, o nedenle hemen atmıyoruz. Ayva kabuklarını ayvaları pişireceğimiz yayvan tenceremizin dibine döşüyoruz. Üzerine ayvaları yerleştirip çekirdekleri boş kalan yerlere serpiştiriyoruz. Çubuk tarçın ve karanfilleri de tencereye ekleyip ayvaların boyunun yarısına kadar su ekliyor ve orta ateşte ayvaları pişirmeye başlıyoruz. Su kaynadıktan sonra eşit bir şekilde toz şekerini tenceremize döküyoruz ve tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. Ayvaların rengini alarak pişmesi 1 saat 45 dk civarı sürüyor. O nedenle suyunu arada kontrol etmekte fayda var ki dibi tutmasın. Arada koyulaşan ve rengini alan şerbeti ayvaların üzerine gezdiriyoruz. Tatlımız hazır olduğunda servis tabağına alıp üzerine koyacağımız bir parça kaymak ve şerbet ile servis ediyoruz.
Afiyetle kalın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder