Sevgili Dostlar,
Avustralyalı çobanlar, haftalarca evlerinden uzak alanlarda yaşadıklarından sadece un ve su kullanarak günlük ekmeklerini yapıyorlarmış. Şimdi tarifini paylaşacağım Damper ekmeği, Avustralyalı çobanların kamp ateşinde yaptıkları geleneksel ekmekleri. Yapımı çok kolay olan bu ekmeği ılık olarak tereyağı ve reçel ile yiyebileceğiniz gibi hazırlama aşamasında ilave şeker, tarçın, üzüm vb malzemelerle çeşitlendirebilirsiniz. (kaynak: Altın Kitap Serisi)
Malzemeler;
Un - 450 gr (ben tam buğday unu ile karıştırarak kullandım)
Kabartma Tozu - 2 tatlı kaşığı
Tuz - 1 çay kaşığı
Tereyağı - 90 gr (küp şeklinde doğranmış)
Su - 180 ml
Reçel/Bal - servis için
Tereyağı - servis için
Yapılışı;
Öncelikle fırınımızı 190 dereceye ısıtıyoruz. Un, kabartma tozu ve tuzu genişçe bir kaba eliyoruz. Tereyağı parçalarını parmak uçlarımızla azar azar karışıma yediriyoruz. Karışımı ekmek karıntısı gibi görünene kadar elimizle karıştırıyoruz. Sonra karışımın ortasını havuz gibi açıyor ve suyu ortaya döküyoruz. Karışımı hamur haline gelene kadar yoğuruyoruz. Hamuru 20 cm çapında bir daire oluşturacak şekilde açıyor ve yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine koyuyoruz. Ardından, bir bıçak ile hamuru tam kesmeden sadece çizgi oluşturacak şekilde üstten 8 eşit parça şeklinde çizerek işaretliyoruz. 25 dakika fırında pişiriyoruz. Ekmeğimizin pişip pişmediğini anlamak için, ekmeğimizin tabanına elimizle vuruyoruz eğer tok bir ses duyuluyorsa ekmeğimiz pişmiş demektir. Ilık olarak, tereyağı ve reçel ile birlikte afiyetle yiyoruz :)
Afiyetle kalın..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder