Sevgili Dostlar,
Misafir ağırlamanın tadı bir başka oluyor, hele bir de yemekleriniz beğenilirse :) Birazdan okuyacağınız tarifi çay davetlerinizde rahatlıkla uygulayabileceğiniz gibi yemek davetlerinizde de ara sıcak olarak ikram edebilirsiniz. Yapımı zor değil, orta şeker diyebilirim :) Börekten yiyenlerin yorumları "aa içli köfte gibii", "dışı nasıl böyle kıtır kıtır?", "çok güzel olmuş tarifi alalım" şeklinde oldu :) Buyrun deneyin :)
(kaynak: Sofra Dergisi)
Malzemeler (8 börek için)
Yufka - 2 adet
Kıyma - 250 gr
Soğan - 3 adet (ben iki tane kullandım, kafi oldu)
Pulbiber - 1/2 çay kaşığı
Karabiber - 1 tutam
Dolmalık fıstık - 1 çorba kaşığı
Kuşüzümü - 2 çorba kaşığı
Tuz
İsteğe bağlı olarak kıyılmış ceviz - 2 çorba kaşığı (ben kullanmadım)
Arası için;
Sıvıyağ - 1 çay bardağı
Sirke - 1 çorba kaşığı
Un - 2 çorba kaşığı
Üzeri için;
Yumurta - 2 adet
Galeta unu - 1 su bardağı
Yapılışı;
Böreğimizi yapmaya iç harcı hazırlamakla başlıyoruz. Kıymayı bir tencereye alıyoruz. Suyunu verip çekene kadar kavuruyoruz. Dolmalık fıstıkları ayrı bir yerde kavuruyoruz. Kuşüzümlerini 10 dk kaynamış suda bekletiyoruz. Soğanı küp şeklinde doğruyoruz. Sıvıyağ ve soğanı tencereye ekleyip 10 dk soteliyoruz. Pulbiber, karabiber ve tuz ilave edip karıştırıyoruz. Dolmalık fıstık ve kuşüzümlerini de tencereye ekleyip karıştırdıktan sonra ocaktan alıyoruz. Yufkaların arasına süreceğimiz sos için sıvıyağ, sirke ve unu iyice çırpıyoruz. Şimdi yufkaları üçgen hale getireceğiz. (Ben üçgen şeklinde kesilmiş hazır satılan yufkalardan kullandım.) Başlamadan fırınımızı 180 dereceye ayarlayıp çalıştıralım. Bir adet yufkayı düz bir zemine yayıyoruz. Sosumuzdan hertarafına sürüp ikinci yufkayı düzgünce üzerine kapatıyoruz. Tekrar sostan sürüp 8 eşit üçgen parçaya bölüyoruz. Üçgen parçaların geniş tarafına kıymalı harcı paylaştırıyoruz. Sigara böreği gibi sarıp (geniş kenarın başlangıç iki ucunu içeri doğru kıvırıp boylamasına rulo yapıyoruz.) önce çırpılmış yumurtaya sonra da galeta ununa buluyoruz. Börekleri fırın tepsisine yerleştirip fırına atıyoruz. Böreklerin altı ve üstü kızarana dek pişiriyoruz. Ilık veya sıcak olarak servis edebilirsiniz.
Afiyetle kalın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder