Acemi Mutfakta

Acemi Mutfakta

31 Ağustos 2013 Cumartesi

Çikolata Soslu Profiterol

Sevgili Dostlar,

Profiterol deyince Beyoğlu İnci Pastanesi'nin profiterolünün ve annemin yılbaşı menüsünün değişmez tatlısı olarak yaptığı profiterolün üzerine tanımam. Ama madem ki acemiyim, ben de deneyebilirim dedim :)
(kaynak: Sahrap Soysal "Sevgilim, Akşama Ne Pişirdin?")


Malzemeler;
Margarin - 125 gr
Su - 2 su bardağı
Tozşeker - 2 tatlı kaşığı
Tuz - 1 çay kaşığı
Un - 2,5 su bardağı
Yumurta - 3 adet

Kreması için;
Süt - 1 su bardağı
Un - 1 yemek kaşığı
Tozşeker - 1 yemek kaşığı
Margarin - 25 gr

Çikolata Sosu için;
Su - 2 su bardağı
Süt - 1 su bardağı
Un - 1 yemek kaşığı tepeleme
Tozşeker - 5 yemek kaşığı
Kakao - 4 yemek kaşığı tepeleme

Yapılışı;
Margarini, suyu, tozşekeri ve tuzu orta boy bir tencerede orta ateşte kaynayıncaya kadar pişiriyoruz. Kaynamaya başlar başlamaz altını kısıp unu azar azar ilave ediyor ve tahta kaşıkla sürekli karıştırıyoruz. Bir süre sonra un suyu çekerek katılaşmaya ve toplanmaya başlayacak. Hamur toplanmaya başlayınca tencereyi ateşten alıyor ve soğumaya bırakıyoruz. Hamur soğuyunca yumurtaları teker teker içine kırıyoruz, dikkat her yumurtayı kırdıktan sonra hamuru yoğuruyor ve yumurtayı iyice hamura yediriyoruz. Tüm yumurtaları aynı şekilde hamura yedirdikten sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz. Elimizi yağlarsak yuvarlamak daha kolay oluyor. Hazırladığımız mini hamurları yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye diziyor ve 5 dk önceden 200 derecede ısıttığımız fırında 30 dakika pişirip çıkarıyoruz. Fırından aldığımız hamurların ortalarını bıçakla ayırıyoruz, (kendiliğinden ayrık gibi oluyor zaten). Hamur toplarını fırının kapağı açık olarak fırının içinde soğumaya bırakıyoruz. Bu esnada boş durmuyor ve içinin kremasını hazırlıyoruz. Yağ, süt, un ve şekeri ufak bir tencereye koyuyoruz ve kısık ateşte sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişiriyoruz. Koyulaşmaya başlayınca ocaktan alıp soğumaya bırakıyor ve arada karıştırarak soğumasını hızlandırıyoruz. Kremamız da hamur toplarımız gibi soğuyunca kremadan bir çay kaşığı alıp bir hamur topunun içine koyuyoruz. Bu şekilde tüm topların içini krema ile dolduruyoruz. Sıra geldi çikolata sosuna. Su, süt, un, şeker ve kakaoyu koyup kısık ateşte sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Kaynayıp sos kıvamına gelince ocaktan alıyor ve mikserin yüksek devri ile 2-3 dakika çırparak ılıtıyoruz. İçi kremalı hamur toplarımızın üzerine ılık çikolata sosunu gezdiriyor ve servis ediyoruz.

Hamurun hazırlanma aşamasında hernekadar orjinal tarifte hamur toplanmaya başlayınca ateşten alın diyorsa da hamurun bir miktar kavrulmasının daha iyi olacağını öğrendim. Yoksa hamurlar ilk gün un kokuyor. Gerçi, ikramımı yaptığım ertesi gün kokudan eser kalmamıştı :) Bir tavsiye, hamur toplarını minik minik yapın nasılsa kabarıyorlar. Krema için ben iki ölçü yaptım ancak yetti :) Çikolata sosu için de hazır sos kullandım.

Afiyetle kalın :)


Etsiz Patlıcan Dizme

Sevgili Dostlar,

Yaz mevsiminin belki de son sıcak günlerini hissettirdiği günlerin ardından, güzel bir yaz sebzesi olan patlıcan ile yapabileceğiniz ve diyetseverlere de hitap edecek pratik bir tarif paylaşacağım sizlerle. (kaynak:http://cahidejibek.com/)

Malzemeler;
Orta boy patlıcan - 3 adet
Çarliston biber - 3 adet
Orta boy domates - 3 adet
Soğan - 1 adet
Kaşar peyniri rendesi - 1 su bardağı
Zeytinyağı, tuz ve karabiber

Yapılışı;
Öncelikle patlıcanları soyuyor ve uzunlamasına dilimliyoruz. Dilimlenmiş patlıcanları tuzlu suda yarım saat kadar bekletip ardından süzüyor ve yıkayıp kuruluyoruz. Yağlı kağıt serdiğimiz tost makinasında patlıcanları 2 dakika kadar kızartıyoruz. Biberleri uzunlamasına, domates ve soğanları halka şeklinde doğruyoruz. Üzerlerine hafifçe tuz ve karabiber serpiyoruz. Orta boy bir fırın tepsisine patlıcanları ve üzerlerine de biber ve domatesleri diziyor, soğanları da serpiştiriyoruz. (Ben arpacık soğan kullandım) Malzemelerimizin üzerine çok az zeytinyağı gezdirip 200 derecelik fırında 30-35 dakika kadar pişiriyoruz. Pişen yemeğimizin üzerine kaşar peyniri rendesi (peyniri minik minik doğramak da bir seçenek tabii :)) serpip yemeğimizi tekrar fırına veriyor ve peynir eriyene kadar fırında tutuyoruz.

Afiyetle kalın :)





27 Ağustos 2013 Salı

Tepsi Kebabı (Sini Kebabı)

Sevgili Dostlar,

Bugün yapımı nispeten kolay, görünümü iştah açıcı ve tadı da lezzetli mi lezzetli bir tarif paylaşacağım sizlerle. Özellikle kırmızı et yemeklerini sevenler için evde yapımı kolay ve sağlıklı ideal bir yemek. Hele bir de mutfakta bir yardımcınız varsa hemencecik oluveriyor :)
(kaynak: http://www.digiturk.com.tr/icerik/hersey_tadinda/herseytadinda_07_05.html)

Bu yemek tatlısız olmaz diyeceksiniz :) Haklısınız, bu yemeği profiterol paklar, tarifi geliyor :)

Malzemeler;
Dana Kıyma - 1/2 kg
Soğan - 3 adet
Sarımsak - 2 diş
Maydanoz - 1 demet
Tatlı biber salçası - 1 tatlı kaşığı
Domates salçası - 1 tatlı kaşığı
Zeytinyağı - 3 çorba kaşığı
Kırmızı pul biber
Tuz ve karabiber

Üzeri için;
Domates - 4 adet
Yeşil sivri biber - 4 adet

Yapılışı;
Derin bir yoğurma kabına, kıyma ve yemeklik doğranmış soğanı koyuyoruz. Üzerine ince ince kıyılmış maydanoz, sarımsak, salça ve suyu da ilave ederek yoğurmaya başlıyoruz. Tuz, karabiber ve pul biberi de ilave ediyor ve tüm malzemeleri sıkıca yoğuruyoruz. Daha sonra, yağladığımız fırın kabına hazırladığımız köfte harcını bastırarak yayıyoruz. Üzerine halka şeklinde incecik dilimlediğimiz domatesleri yerleştirip arada kalan boşluklara da kalem şeklinde doğradığımız sivri biberleri serpiştiriyoruz. Yaklaşık 5 dakika önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında 30-35 dakika pişirip fırından çıkarıyor ve sıcak sıcak servis yapıyoruz.



Afiyetle kalın :)

15 Ağustos 2013 Perşembe

Yoğurtlu Kabak Salatası

Sevgili dostlar,

Diyet yapan dostların yogun talebi :) üzerine diyet menüsünde rahatlıkla yer alabilecek, yapımı da çok pratik olan bir tarif var sırada. (kaynak: Sihirli Mutfak - Gülhan Kara)

Malzemeler:
Kabak - 2-3 adet
Zeytinyağı - 3 çorba kaşığı (2 kaşık kullandım, bence yeterli)
Bayat ekmek - 2 dilim
Süzme yoğurt - 250 gr
Mayonez - 2 çorba kaşığı (ben kullanmadım)
Sarımsak - 4-5 diş
Tuz

Üzeri için;
Zeytinyağı - 2 çorba kaşığı (ben 1 kaşık kullandım :))
Kırmızı tozbiber - 1 çay kaşığı

Yapılışı:
Kabakları yıkayıp kuruluyor, kabuklarını soyuyor ve rendeliyoruz. Zeytinyağını bir tavada ısıtıp rendelenmiş kabakları üzerlerine bir tutam tuz da serperek yumuşayana kadar soteliyoruz. Bayat ekmekleri ufalıyoruz. Sarımsakları soyup eziyor ve süzme yoğurda ekliyoruz. Biraz da tuz ilave ederek iyice çırpıyoruz. Ufalanmış ekmek içlerini, sarımsaklı yoğurdu ve kabakları derin bir kapta karıştırıyoruz. Son olarak küçük bir tavada zeytinyağını tozbiberle kızdırıp servis tabağına aldığımız salatanın üzerinde gezdiriyoruz.

Afiyetle kalın :)

14 Ağustos 2013 Çarşamba

Damla Sakızlı Bademli Kurabiye

Sevgili Dostlar,

Yaz tatilinde gittiğimiz Bodrum Turgutreis'te dolaşırken çarşı içinde bir dükkan gözüme çarptı, "Cıngıloğlu Gurme Şarküteri" meğer meşhurmuş, kahvaltı müdavimleri varmış :) Envai çeşit reçel, boy boy zeytinyağı ve mis gibi zeytinler raflarda sergileniyordu. Pek tabii İstanbul'a bir miktar alışveriş yapmadan dönmedik :) Ne zamandır aklımda olan Sakız Reçeli'ni de "Sakız Macunu" olarak bu dükkanda buldum ve kaçırmadım. (http://www.cingiloglu.com.tr/)

Damla Sakızı'nın faydası say say bitmiyor, M.Ö. 2. yüzyılda, Antik Roma'nın en önemli hekimlerinden Bergamalı Galenus, doğal damla sakızının kanın durumunu düzenlemek için yararlı olduğunu ve bronşiti tedavi ettiğini söylemiş.. Damla sakızı, mide rahatsızlıklarına, bronşlara, astıma, diş problemlerine iyi geliyormuş.

Damla Sakızı'nın değişik kullanımları da varmış meğer, damla sakızlı Türk kahvesi malumumdu ama "Sakız Adası Usulü Türk Kahvesi İçimi" benim için yeni :) Nasıl mı? Önce Türk kahvenizi herzamanki gibi pişiriyorsunuz, yanına kısa bardaklarda ikram etmek üzere soğuk su hazırlıyorsunuz. Sakız Macunu'nu bir çay kaşığına dolayıp bardağın içine kaşıkla birlikte bırakıyorsunuz. Kahveleriniz piştiğinde, içinde bir çay kaşığına sarılmış sakız macunu olan soğuk suları kahvelerin yanında ikram ediyorsunuz. Şimdi misafirlere ne yapmak düşüyor; önce çay kaşığıyla sakız macunlarını soğuk sudan çıkaracaklar ve damaklarına bir parça sakız macunu yapıştıracaklar. Sonra bir yudum kahvelerinden alıp üzerine su içecekler. :) Bir başka yöntem de kahvenizi içtikten sonra bir çay kaşığı macunu ağzınıza alıp üstüne de soğuk su içmek :) Biz eşimle ikincisini denedik, sıcak kahve, ferahlatan sakız ve soğuk su birbirini çok güzel tamamladı :)

Vee sırada damla sakızlı bademli kurabiye tarifimiz var;
(kaynak: http://www.mutfak79.com/)

Malzemeler:
Un - 600 gr
Pudra şekeri - 200 gr pudra şekeri
Tereyağı - 360 gr (oda sıcaklığında)
Damla sakızı - 2 tatlı kaşığı
Çekilmiş badem - 30 gr
Çiğ badem - (her bir kurabiyenin içine bir tane koyacak sayıda)

üzeri için
Pudra şekeri - 1/3 su bardağı

Yapılışı;
Unu, pudra şekerini ve çekilmiş bademi bir kap içerisinde harmanlıyoruz. Tereyağını çırparak yumuşatıyor ve içine unlu karışımı ekleyip iyice karıştırıyor ve yoğuruyoruz. Hamurumuz top haline geldiğinde her bir kurabiye için hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizle yuvarladıktan sonra avucumuzla bastırarak düzlüyoruz. Düz bir yuvarlak haline getirdiğimiz hamurun ortasına bir adet badem koyarak kurabiyenin bir yarısı diğer yarısının üzerine gelecek şekilde tek taraflı olarak kapatıyoruz, kurabiyenin çatlayan kısımları olacak endişelenmiyor ve elimizle düzeltiyoruz. Düzeliyor :)Kurabiye adayı hamurları yağlı kağıt serdiğimiz tepsinin üzerine dizerek fırına veriyoruz. Yaklaşık 35 dakika, önceden 150 derecede ısıtılmış fırında, pişiriyoruz, süre değişebilir kurabiyelerin rengi çok dönmemeli. Nitekim ben 5 dk kadar süreyi aştım :( Kurabiyeler piştikten sonra fırından alıyor ve soğuyunca üzerlerine pudra şekeri serpiyoruz.

Afiyet olsun :)







11 Ağustos 2013 Pazar

Peynirli Tart

Sevgili Dostlar,

Bayram tatilinin son gününü evinde dinlenerek geçirmek isteyen dostlar için beş çayına uygun bir tarif var sırada. Ben un olarak tam buğday unu kullandım kıvamı ve lezzeti güzel oldu. Ayran ile de güzel gidiyor benden söylemesi :) (kaynak: Kolay ve Ekonomik Yemekler Kitabı)

Malzemeler;

Margarin - 1/2 paket
Yoğurt - 1 çorba kaşığı
Yumurta - 1 adet
Un - 12 çorba kaşığı
Karbonat - 1 tatlı kaşığı

Üzeri için:
Beyaz peynir - 150 gr
Süt - 1 çay bardağı
Yumurta - 1 adet
Dereotu - 1/2 demet

Yapılışı;
Yumuşak haldeki margarinin içine yoğurdu, yumurtayı, karbonatı ve unu koyarak bir hamur yapıyoruz. Hamurdan bir yumurta büyüklüğündeki parçayı ayırıp kalan hamuru yağlanmış tart kabımıza yayıyoruz. Hamurun üzerine peynir ve dereotu karışımını yayıyoruz. En başta ayırdığımız parça hamurla çubuklar yapıp peynirin üzerini süslüyoruz. Üzeri için hazırladığımız süt ve yumurta karışımını, süs için kullandığımız çubukların üzerine sürüp kalan karışımı da peynirlerin üzerine döküyoruz. Tartı, orta ısılı fırında hafif pembe renkte pişirip ılık servis yapıyoruz.

Afiyetle kalın :)

7 Ağustos 2013 Çarşamba

Bademli Limonlu Kek

Sevgili dostlar,

Bayram hazırlığımıza malzemesi bol bir kek ile devam ediyoruz. Limon ve bademi birarada ilk defa denedim, bu karışıma vanilya ve çikolata da eklenince kek tam bir lezzet şöleni oldu :)) (kaynak: http://www.kektariflerimiz.com/bademli-limonlu-kek.html)

Malzemeler;
Yumurta - 3 adet
Toz şeker - 1/2 su bardağı
Tuz - bir tutam
Sıvıyağ - 1 su bardağı
Süt - 1 su bardağı
Kabartma Tozu - 1 paket
Vanilya - 2 paket
Un - 2 su bardağı
Badem - 2 çay bardağı
Damla Çikolata - 1 çay bardağı
Limon - 1 adet
Pudra şekeri - 5 çay bardağı

Yapılışı;
Yumurtayı, toz şekeri, tuzu, sıvı yağı ve sütü derince bir kapta mikser ile çırpıyoruz. Karışıma kabartma tozu, vanilya şekeri, yoğurt ve unu da katıp karıştırmaya devam ediyoruz. Bademleri ince ince kıyıyoruz. Limon kabuklarını rendenin ince tarafı ile rendeleyip bademlerle birlikte kek karışımına ilave ediyoruz. Damla çikolataları da ekleyip karışımı biraz daha çırpıyoruz. Sıvı yağ ile yağladığımız kek kalıbına karışımı döküyoruz ve 160 derecelik fırında 75 dakika kadar kekiminizi pişiriyoruz. Kek piştikten sonra fırın kapağını açarak 10 dakika kadar keki dinlendiyoruz. Ardından keki fırından çıkarıp soğumaya bırakıyoruz. Bu esnada kekin üzerine yayacağımız limonlu sosu hazırlıyoruz. Kabuklarını rendelemiş olduğumuz limonun suyunu sıkıyor ve pudra şekeri ile iyice karıştırıyoruz. Sosu, soğumuş olan kekin üzerine bir tatlı kaşığı ile yavaş yavaş döküyoruz. Limonlu sos kekin üzerinde donduktan sonra kekimizi servis ediyoruz.

Ben dayanamadım, kekin tam soğumasını bekleyemedim, siz bekleyin :))

Afiyet olsun…



6 Ağustos 2013 Salı

Bayram Klasiği : Diyarbakır Çöreği

Sevgili dostlar, evlerde bayram telaşının yaşandığı zamanlara özenip bu bayram öncesinde eşimin memleketine has bir tarifi denemeye karar verdim; "Diyarbakır Çöreği". Diyarbakır'ın asırlık geleneği olan bu lezzetli çöreğin tarifini ve denememin sonucunu yazının devamında görebilirsiniz :) (kaynak: http://hayatmuhendisiyim.blogspot.com/2013/02/diyarbakr-coregi-tarifi.html)

Siz sormadan söyleyeyim, çörekler, Fenerbahçe'nin Salzburg'u 3-1 yendiği maçtan sonra coşkulu bir şekilde ve acıkmış olarak eve dönen eşim tarafından test edildi ve onaylandı :))

Malzemeler;

Un - 1 kg
Ilık Süt - 1/2 lt
Sıvı Yağ - 1 su bardağı
Margarin - 1 paket
Mahlep - 2 çay kaşığı
Mayana - 1 Çay kaşığı (ben kullanmadım)
Çörekotu - 1 avuç
Yaş Hamur Mayası - 1 paket
Toz Şeker - 1 yemek kaşığı
Tuz - 1 tatlı kaşığı
Yumurta Sarısı

Yapılışı;

Bir kabın içerisine ılık sütü koyup üzerine şeker ve yaş hamur mayasını ekliyoruz ve karışımın mayalanmasını bekliyoruz. Ayrı bir kap içerisinde un, margarin, mahlep, mayana, çörekotu ve tuzu karıştırıyoruz. Karıştırdıktan sonra ortasını açarak mayalanmış sütü ekliyoruz ve hamur kıvam alana kadar malzemeleri karıştırmaya ve yoğurmaya başlıyoruz. Hamur kendini toparlamaya başladığında sıvı yağı ekliyoruz ve biraz daha yoğuruyoruz. Hamurumuz kulak memesinden daha yumuşak kıvama gelince dinlenmesi ve biraz da kabarması için yarım saat üzeri kapalı bir şekilde sıcak bir yerde bekletiyoruz. Yarım saatin sonunda hamurumuzdan kopardığımız parçalara şekil veriyoruz. Tepsimize dizdiğimiz çörek adayı hamurlarımızın üzerine yumurta sarısı sürüp tepsiyi fırına veriyoruz. 200 dereceye ayarlı fırında çöreklerimizin üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.

not: Çöreklerimi yaparken yaş yerine instant maya kullandım ve tüm malzemelerin yarım ölçüsü ile bir tepsi çörek pişirdim :)

Afiyet olsun :)